2020 heeft ons ook positief veranderd: gezonder eten, meer bewegen, .. .

Hoe houd jij deze positieve verandering(en) na de coronacrisis vol? Hoe voorkom je dat weer in je oude gewoontes terugvalt?

Hoe voorkom je dat je weer in je oude gewoontes terugvalt?

Bepaal je ‘waarom’ 
Een belangrijk hulpmiddel bij het bereiken van je doelen is weten waarom je iets wilt. Wat is jouw drijfveer, je diepste verlangen? 
Als je bijvoorbeeld af wil vallen dan kan je waarom zijn: “Zodat ik meer energie heb om leuke dingen met mijn kinderen te doen, zodat mijn kleren beter passen of zodat ik meer zelfvertrouwen heb”. 
2. Bepaal je doel 
Kies 1 of 2 doelen en bepaal wat je doel precies is. Om te slagen is het heel belangrijk om exact helder te krijgen wat je wil bereiken. 
Zorg dat je doelen specifiek, meetbaar en realistisch zijn. Dat betekent dat je ze kan meten in tijd en kwantiteit én dat ze haalbaar zijn.  
Als je wil afvallen, dan kan je doel bijvoorbeeld zijn: “Ik wil over 3 maanden 6 kilo afgevallen zijn”.  
3. Formuleer je voornemen op een positieve manier 
Een belangrijk hulpmiddel dat je kan helpen bij het bereiken van je doelen is het stellen van een intentie (hoe wil jij je voelen). Dat doe je door het gedrag te koppelen aan je diepere waarden en overtuigingen.  
Je intentie beïnvloedt je gedachten, acties en gedrag waardoor je jouw doelen veel makkelijker bereikt.  
Als jij wil afvallen, dan is het heel belangrijk dat je die intentie duidelijk naar jezelf uitspreekt in de vorm van een affirmatie. Bijvoorbeeld: “Ik voel me gezond en slank”. 
4. Richt je omgeving in 
Om je goed gedrag vast te kunnen houden moet je ook je omgeving hierop aanpassen. Zo geef je jezelf een duwtje in de goede richting. 
Simpele aanpassingen in je omgeving maken het afvallen veel makkelijker. Eet van kleinere borden. Schep alleen nog op in de keuken. Zet een schaal met fruit in het zicht op tafel.  
Zet je wandelschoenen in het zicht. Zoek een sport- en of wandelmaatje. Gebruik een stappenteller. Hang aan je autosleutel een kaartje waarop staat ‘Of met de fiets?’ Maak sportafspraken als ‘stok achter de deur.’ 
5. Maak kleine, haalbare stappen 
Neem in het begin hele kleine stapjes, zodat je in beweging komt, en vier ieder succes dat je behaalt! Heb je eenmaal van het succes geproefd, maak dan de stappen steeds groter. Zo wordt het steeds gemakkelijker. 
Een goed voorbereid plan biedt bovendien houvast als het een keertje tegenzit. Verandering valt of staat bij het gevoel dat je het kán, dat je het volhoudt. 
6. Maak plezier 
Als je wilt afvallen maar ook van lekker eten houdt, kijk dan welke gezonde voedingsmiddelen je lekker vindt en ga op zoek naar lekkere en gezonde recepten.  
Wil je meer bewegen, kijk dan hoe je dit op een plezierige manier kunt bereiken. Ga bijvoorbeeld samen wandelen, hardlopen of fietsen.  
Als je plezier hebt op weg naar je doel, is de kans groot dat je het langer volhoudt. 
7. Geef niet op.  
Laat je niet uit het veld slaan door tegenslagen en geef vooral niet op. Weerstand is vaak een teken dat er iets aan het veranderen is. Je bent bezig iets nieuws te doen en dit kost tijd. 
8. Vraag eventueel hulp 
Ik kan je helpen om gezonde gewoontes aan te leren en vol te houden, zodat jij je fitter en slanker voelt.