Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Stoppen met emotie-eten

Als honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing

Deze begeleiding is speciaal voor mensen die last hebben van overgewicht en emotie-eten.
Het geven van voedingsadviezen alleen werkt niet altijd. Dat weet ik uit ervaring als afslankconsulent. We eten niet alleen omdat we honger hebben, er zijn veel meer redenen. Emoties kunnen ook een grote rol spelen, bijv. stress, vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten. Eten wordt dan gebruikt om onszelf te belonen, te troosten of te straffen.

Maar liefst 1 op de 3 mensen met overgewicht blijkt last te hebben van emotie eten. Het is een vicieuze cirkel van streng lijnen – snel afvallen – emotie eten en eetbuien – aankomen – en weer streng lijnen, waar je maar moeilijk uitkomt. Ze zien dit als een persoonlijk falen en denken vaak negatief over zichzelf.

Bij de intake kijk ik dan niet alleen naar de voeding, maar maak ik ook gebruik van de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag (NVE). Met behulp van deze korte vragenlijst kan ik achterhalen om welke vorm van eetgedrag het gaat. Daarnaast is het belangrijk om het huidige eetpatroon goed in kaart te brengen om inzicht te verkrijgen tussen de momenten dat er gewoon gegeten wordt en de momenten dat er sprake is van emotie eten.

Naast een gezond voedingsadvies zijn anders omgaan met emoties en anders leren denken minstens zo belangrijk. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar de diepere oorzaak van het eetprobleem.

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren