Ayurveda voeding en leefstijl

Voeding is je medicijn

Ayurveda zegt: voeding is je medicijn

Ayurvedische kruidenthee

Tijdens mijn fietstocht kwam ik in een theetuin in Wijckel terecht. In deze rustgevende theetuin ayervedische tisane gedronken en scones met zelfgemaakte lemoncurd gegeten. Ik kreeg van de eigenaresse nog een zakje van deze heerlijke 'thee' mee om er thuis ook nog van te genieten.

Het Ayurvedische principe.
Alles wat leeft wordt door kosmische energie doorstroomd. De lichamelijke en mentale functies worden door de dosha’s, drie basiskrachten, Kaphe, Vata en Pitta gestuurd. Deze dosha’s bepalen je karakter en persoonlijkheid, maar ook je fysieke hoedanigheid en ziektebeeld. In het ideale geval zijn de drie dosha’s in evenwicht. Als een dosha dominant is, heeft dat een negatief effect op je gezondheid.

De wetten van de Ayurveda volgend kun je met 10 ingrediënten een verbazingwekkende veelvoud van kruidencomposities samenstellen. Ayurvedische theeën (tisanes) zijn zeer smakelijk, coffeïne vrij en worden de harmonie van lichaam, geest en ziel genoemd.
Zonder rust, ontspanning en een aangename atmosfeer gebeurt er nagenoeg niets in de ayurveda. Omgevingsfactoren zijn heel belangrijk. Pas wanneer je je in een rustige sfeer bevindt, lekker geurtje, rustige muziek, rustige ademhaling, zal je kopje ayurvedische thee zijn werk doen.

Met gezonde groet,
Gerda Kamphuis, Personal Health Coach
Natuurvoedingsconsulent, afslankconsulent, coach emotie-eten en coach voeding in de overgang.

.