Gezond leven met de 80-20 regel.

Af en toe wat ongezonds eten zonder schuldgevoel.

Gezond leven met de 80-20 regel!

Veel mensen zijn enorme perfectionisten, met een sterke ‘alles of niets’-instelling, ook wanneer het op lijnen aankomt. Dat klinkt misschien bewonderenswaardig, maar op de lange termijn gaat het maar zelden goed!

 

Bij de 80/20 regel eet je voor 80% gezond en daarnaast eet je voor 20% ongezond. Het fijne van deze regel is dat je onder andere de mogelijkheid hebt om af en toe wat lekker ongezonds te eten zonder schuldgevoelens. Het grootste deel van de tijd zorg je dus dat je voeding gewoon bestaat uit verse, onbewerkte producten: groente en fruit, vlees, vis en eieren, noten en zaden, volkoren producten en peulvruchten. De overige 20% van je tijd geniet je van eten dat minder gezond is. Dat kan een wijntje zijn, een stuk chocolade, chips of patat. Op die manier maak je het voor jezelf dus een stuk aantrekkelijker om bijvoorbeeld een gezonder voedingspatroon aan te leren en vol te houden. Want, het is niet langer: alles of niets!

 

Er zijn verschillende manieren om de 80-20 regel in de praktijk toe te passen. Het belangrijkste is vooral dat je een patroon (bijv. 6 dagen gezond en 1 (weekend)dag minder gezond of 8 maaltijden gezond en 2 maaltijden minder gezond) kiest dat goed bij jou past.

 

Wil je de 80/20 regel met succes toepassen in je dagelijkse leven? Dan is het belangrijk dat je ook volop geniet van de 20% ongezonde dingen die je eet. Dat betekent dus niet een zak chips gedachteloos voor de buis opsouperen, maar neem liever een schaaltje en proef wat je eet. Neem je een wijntje, sla die dan niet in enkele teugen achterover. Prop die koekjes niet gedachteloos naar binnen, dan heb je er voor je het weet meer trek in. Ruik en ervaar wat je eet en drinkt. Kortom: doe het zo mindful mogelijk.