Seizoensgroenten: verse en gezonde herfstgroenten

Het eten van groente en fruit van het seizoen is extra gezond.

De voedingstoffen in de herfstproducten passen optimaal bij onze behoefte op dat moment.

Het eten van groente en fruit van het seizoen is extra gezond. De seizoensgroente wordt in eigen land verbouwd. Het zijn verse producten die nog volop vitamines en mineralen bevatten, omdat ze geen lange weg moesten afleggen voor ze op ons bord lagen. Ook de smaak van groente en fruit van het siezoen is beter.

Daarnaast passen sommige groenten gewoon beter bij het seizoen. In elk siezoen zijn er bepaalde voedingsmiddelen die de energie, die door onze organen stroomt, voedt en stimuleert. In de herfstperiode heeft de milt meer moeite met rauw en koud voedsel. Leg in deze periode daarom de nadruk op verwarmende en voedende gerechten. Een frisse en lichte salade is niet echt voedend op een koude dag, terwijl een gevulde soep, een overgerecht of een stamppotje erg geschikt is.

Het is tijd voor wat warmere voedingsmiddelen die in de herfst geoogst worden. Denk hierbij aan aardappelen, andijvie, bieten, bleekselderij, broccoli, knoflook, knolselderij, kool, pastinaak, pompoen, prei, ui, veldsla, venkel, wortel en zoete aardappel.

Ook wat betreft kruiden en specerijen heeft de herfst meer dan genoeg te bieden: gember, pepers en mosterd.

En qua herfstfruit: appels, peren, druiven, pruimen en bramen.