Vakantie voorbij?

Herstart je gezonde gewoontes.

Herstart je gezonde gewoontes!

Ben je wel eens een paar kilo of meer afgevallen? Kreeg je toen complimenten over hoe goed je bezig was, over je doorzettingsvermogen? Wat knap dat je zo sterk bent dat je dat volhoudt! Goed dat je zo streng bent voor jezelf? 

Natuurlijk leuk en een opsteker, maar door dat gefocus op het doorzettingsvermogen gaat het ook zo vaak verkeerd. Het gaat namelijk helemaal niet om doorzettingsvermogen en sterk zijn. Het gaat om routine.


Ik merkte het onlangs zelf nog. Ik was een paar weken op vakantie, en ik merkte dat alle goede gewoonten die ik thuis zo makkelijk volhoud, op vakantie helemaal weg waren. Nu is dat op vakantie niet echt een probleem, want duh… het is vakantie. Maar toch. Ik verbaasde mij over mezelf, terwijl ik toch zeker gemotiveerd ben om gezond te eten en veel te bewegen. Op vakantie deed ik niet mijn dagelijkse oefeningen direct na het opstaan. Onderweg op het terras nam ik toch wel erg vaak wat lekkers, de maaltijden hadden verdacht weinig groenten en de ledige uurtjes voor het avondeten werden al snel opgevuld met een borrel en wat snacks.


Gezellig allemaal, maar ik realiseerde me dat het niet het doorzettingsvermogen was wat ik miste maar de dagelijkse routine. Juist de dingen die je op de automatische piloot doet, daar hoef je niet over na te denken, die doe je gewoon. Dus als je gezonde gewoonten inbouwt in het dagelijkse leven, ben je al snel gezond bezig. Beginnen met een glas water, dagelijks oefeningen doen, een vaste wandelafspraak, veel groenten inkopen, koffie zonder koekjes….. het zijn allemaal maar kleine dingen. Maar veel kleine gezonde gewoonten maken een groot geheel.


Met gezonde groet,
Gerda Kamphuis, Personal Health Coach
Health Coaching voor een gezonde leefstijl: voeding, sport, mindset en ontspanning.