Positieve emoties zijn belangrijk

Ze zijn net zo belangrijk voor je gezondheid als groenten en fruit.

WE HEBBEN ZELF INVLOED OP HOE WE ONS VOELEN

Positieve emoties net zo belangrijk voor je gezondheid als groenten en fruit.

We hebben zelf invloed op hoe we ons voelen, veel meer nog dan we beseffen. Onze manier van denken, de betekenis die we geven aan situaties en ook de activiteiten die we kiezen zijn enorm bepalend voor onze emoties.
Positieve gevoelens maken ons ook gezonder. Een toename in positieve emoties gaat bijvoorbeeld samen met minder verkoudheid, lagere ontstekingswaarden in je bloed, minder kans op hart- en vaatziekten, minder hoofdpijn en meer vitaliteit.
Positieve emoties zoals liefde, plezier, trots, hoop en dankbaarheid verruimen onze aandacht. We worden er creatiever van, zien nieuwe kansen, gaan op ontdekking en staan meer open voor andere mensen. Wie vaak positieve gevoelens ervaart, wordt op die manier steeds wijzer, veerkrachtige en socialer.

Eigenlijk zou iedereen naast een to-do-lijst ook een to-feel-lijst moeten hebben. Plan bewust tijd voor positieve ervaringen: doe dingen die je opgewekte en warme gevoelens geven. We moeten inzien dat we dit soort dingen niet pas mogen doen als al het andere klaar is. Ze zijn belangrijk. Er elke dag tijd voor maken draagt bij aan je gezondheid en welzijn. Geef prioriteit aan je positieve emoties. Steek meer tijd in gebeurtenissen die een goed gevoel geven en geniet meer van het moment!

Dit zijn een paar highlights uit een interessant onderzoek van hoogleraar psychologie Barbara Fredrickson.

Ervaar positieve emotie momenten met:

Liefdevolle-vriendelijkheid-meditatie.
Liefde is de krachtigste emotie voor ons gezondheid en welzijn.
Het is een heel oude vorm van meditatie die voortkomt uit het boeddhisme, waarbij je warme, vriendelijke gevoelens voor anderen en jezelf oproept. Bijvoorbeeld door te denken aan de goede kwaliteiten van anderen en ze in gedachten het allerbeste toe te wensen. Na een aantal weken oefenen met deze meditatievorm neemt de positieve emoties van mensen toe en dat effect is blijvend.

Aan het einde van de dag nadenken over je sociale contacten.
Het fleurt je humeur op.
Opdracht: “Denk aan de sociale contacten die je vandaag had en vraag jezelf af: hoe verbonden voelde ik me met die mensen? Hoezeer voelde ik me ‘in harmonie’ met hen?”

Doet me denken aan mijn studieboek 'gezond leven met mindfulness'. Wetenschappelijke onderzoeken naar mindfulness en de uitwerking ervan op gezond en welbevinden bewijzen ook de doeltreffendheid van mindfulness.

Met gezonde groet,
Gerda Kamphuis, Personal Health Coach

Coach Mindfulness Based Cognitieve Therapie
Health Coaching voor een gezonde leefstijl:
Voeding - Sport - Mindfulness & Mindset - Ontspanning